Werkgevers altijd aansprakelijk voor illegale software werknemer

Veel ondernemingen stellen laptops beschikbaar aan het personeel. Zo kan overal worden gewerkt. Maar wat als een werknemer illegale software op die computer installeert? Wat betekent dat voor je bedrijf?

Je bent als werkgever aansprakelijk

Natuurlijk moet je je medewerkers verbieden illegale software op een bedrijfscomputer te zetten. Maar trekt een werknemer zich niets aan van het verbod? Dan maakt dat voor de aansprakelijkheid niet uit. De werkgever is bijna altijd aansprakelijk. Zelfs als er van schuld of verwijtbaarheid bij de werkgever geen sprake is!

De werknemer is namelijk alleen aansprakelijk bij ‘opzet of bewuste roekeloosheid’. Maar dit komt bijna niet voor. De werknemer moet dan namelijk geweten hebben dat de kans groot was dat er iets echt mis kon gaan. Als je ‘normaal’ je werk doet, is daarvan eigenlijk nooit sprake. Ook niet als je fouten maakt. Want fouten maken hoort bij het werk en is dus voor het risico van de werkgever.

Stel duidelijke regels op

Als een medewerker illegale software op een laptop van je bedrijf gebruikt, kan dat vervelende en dure gevolgen hebben. Daarom is het belangrijk duidelijke regels op te stellen voor het gebruik van een bedrijfscomputer. Kijk daarbij goed naar de ‘rechten’ die je je werknemers geeft. Is het bijvoorbeeld nodig dat een werknemer zelf software op een bedrijfscomputer kan installeren?

Voer controles op illegale software uit

Het is verstandig om in de arbeidsovereenkomst op te nemen dat het streng verboden is om illegale software op bedrijfscomputers te downloaden en te gebruiken. Zorg ervoor dat je je werknemers hier met regelmaat op wijst. Alleen dan groeit het besef dat het echt strikt verboden is en dat het kan lijden tot grote schade. Tot slot blijft het natuurlijk belangrijk om de computers van werknemers regelmatig op illegale software te controleren.

Bron: Rechtbank Rotterdam, 10 augustus 2016, ECLI:NL:RBROT:2016:6240

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *